Pochopiť v celom rozsahu „čajové umenie“ je starou „otázkou“, ktorú si kladieme dodnes. Aj s novými poznatkami a objavmi, ktoré nachádzame každý deň zisťujeme, že je to stále niečo nové a fascinujúce. Je to ako cesta do neznámych končín.
Nájdenie dokonalého chuťového zážitku je súčasťou tohto umenia. Tu sú všeobecné pokyny k príprave ale fantázii sa medze nekladú, určite neváhajte experimentovať:
• pre 2,5 dcl šálku použite 1 zarovnanú čajovú lyžičku vašich obľúbených čajových lístkov (pre plnšiu a bohatšiu chuť použite mierne kopcovitú lyžičku
• pri silnejšom čaji je dôležité zachovať čas lúhovania aby ste sa vyhli horkej chuti z dlhého namáčania čajových lístkov
Každý čaj je iný preto musíte použiť pri každom druhu individuálnu teplotu aj čas aby ste maximalizovali chuť aj vôňu pre dokonalý zážitok.
Pre čaj je najvhodnejšie použiť pramenitú alebo filtrovanú mäkkú vodu s nízkym obsahom minerálov.
Tu je návod ako dosiahnuť dokonale vyvážený čaj:
Biely: 1 čl na 2-2,5 dcl vody o teplote 80-85°C (1-3 min)
Zelený: 1 čl na 2-2,5 dcl vody o teplote 82-85°C (3 min)
Čierny: 1 čl na 2-2,5 dcl vody o teplote 96°C (3-5 min)
Darjeeling: 1 čl na 2-2,5 dcl vody o teplote 85°C (3 min)
Oolong (rolovaný): 1 čl na 2-2,5 dcl vody o teplote 85-96°C (3-5 min)
Oolong (lístky): 1 čl na 2-2,5 dcl vody o teplote 85-96°C (3-5 min)
*Zelený Pu-erh: 1 čl na 2-2,5 dcl vody o teplote 90°C (3-5 min)
*Tmavý Pu-erh: 1 čl na 2-2,5 dcl vody o teplote 96°C (3-5 min)
*tzv. „nultý“ nálev trvajúci 30 sek
Vhodné skladovanie tiež napomáha k zachovaniu chuti a sviežosti vášho čaju dlho po výrobe. Správne skladované neochutené čaje vydržia 18 mesiacov, pri ochutených je doba kratšia: 6 mesiacov.
Čaje vždy ukladajte do sklenených alebo kovových nádob, ktoré sa dajú vzduchotesne uzavrieť.